Răspuns :
3(x+y+z)≥3xyz
impartim in ambele parti cu 3 si avem:
x+y+z≥x·y·z
ceea ce este evident
in cazul in care x=y=z=0 atunci x+y+z=x·y·z
altfel este evident ca x+y+z>x·y·z
impartim in ambele parti cu 3 si avem:
x+y+z≥x·y·z
ceea ce este evident
in cazul in care x=y=z=0 atunci x+y+z=x·y·z
altfel este evident ca x+y+z>x·y·z
Avem de demonstrat ca :
x³ +y³ +z³ ≥ 3xyz x,y,z ∈ (0, ∞)
adica
x³ +y³ +z³ -3xyz ≥0 x,y,z ∈ (0, ∞)
Exista urmatoarea formula algebrica :
a³ +b³ +c³ - 3abc = (a+b+c)(a² + b² + c² -ab -bc - ca)
⇒ x³ +y³ +z³ - 3xyz = (x+y+z)(x² +y² +z² - xy - yz - xz)
Atunci avem de demonstrat ca :
(x+y+z)(x² +y² +z² -xy -yz - xz) ≥0
↓
>0
Cum x,y,z >0
⇒ (x+y+z) >0
ramane doar sa demonstram ca expresia din cea de-a doua paranteza este ≥0
x² +y² +z² -xy -yz - xz ≥ 0
adica
x² +y² +z² ≥ xy +yz +xz
(se stie ca acest lucru este adevarat , oricare ar fi x,y,z ∈ R dar mai jos putem si demonstra)
inmultim in ambele parti cu 2 si mutam totul in stanga :
⇒2x² +2y² +2z² -2xy -2yz -2xz ≥0
grupam convenabil termenii, astfel incat sa obtinem o suma de patrate perfecte:
x² -2xy +y² + y² -2yz +z² + x² - 2xz + z² ≥ 0
↓ ↓ ↓
(x - y)² + (y - z)² + (x - z )² ≥ 0 adevarat, pentru orice x,y,z ∈ R
ceea ce, evident, este valabil si ptr x,y,z ∈ (0,∞) intrucat acest interval
este ⊂ in R
x³ +y³ +z³ ≥ 3xyz x,y,z ∈ (0, ∞)
adica
x³ +y³ +z³ -3xyz ≥0 x,y,z ∈ (0, ∞)
Exista urmatoarea formula algebrica :
a³ +b³ +c³ - 3abc = (a+b+c)(a² + b² + c² -ab -bc - ca)
⇒ x³ +y³ +z³ - 3xyz = (x+y+z)(x² +y² +z² - xy - yz - xz)
Atunci avem de demonstrat ca :
(x+y+z)(x² +y² +z² -xy -yz - xz) ≥0
↓
>0
Cum x,y,z >0
⇒ (x+y+z) >0
ramane doar sa demonstram ca expresia din cea de-a doua paranteza este ≥0
x² +y² +z² -xy -yz - xz ≥ 0
adica
x² +y² +z² ≥ xy +yz +xz
(se stie ca acest lucru este adevarat , oricare ar fi x,y,z ∈ R dar mai jos putem si demonstra)
inmultim in ambele parti cu 2 si mutam totul in stanga :
⇒2x² +2y² +2z² -2xy -2yz -2xz ≥0
grupam convenabil termenii, astfel incat sa obtinem o suma de patrate perfecte:
x² -2xy +y² + y² -2yz +z² + x² - 2xz + z² ≥ 0
↓ ↓ ↓
(x - y)² + (y - z)² + (x - z )² ≥ 0 adevarat, pentru orice x,y,z ∈ R
ceea ce, evident, este valabil si ptr x,y,z ∈ (0,∞) intrucat acest interval
este ⊂ in R
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!