Răspuns :
Răspuns:
Lumea cărții este alcătuită din cuvinte, din figuri de stil și din înțelesuri. Autorul face o paralelă între aceste elemente și elemente din natură, creând astfel o lume imaginară, dar asemănătoare cu lumea noastră, reală:
- „slovele” devin „micile”: mica este un cristal; „micile” sunt, în poezie, pietrele de temelie ale lumii imaginare, așa cum cuvintele sunt componentele de bază ale cărții
- „înțelesurile” devin „furnicile”: așa cum rețeaua de înțelesuri ale cuvintelor se țese în interiorul cărții, așa și furnicile aleargă peste pietre într-o multitudine de direcții, însuflețindu-le, aducând viață și dinamism într-o lume altfel neînsuflețită, statică.
- „suflete de molecule” (sunetele și literele) devin „celulele” lumii imaginare
- imaginile auditive (violoncelul, harpa, cimpoiul) devin creaturi (brotăcel, trestie, lăcustă, scatiu)
- imaginile vizuale devin curcubee, zare, rouă, umbră, cenușă
Această paralelă între lumea reală și lumea cărții este menită a-l ajuta pe cititor să pătrundă sensurile cărții, măcar puțin câte puțin:
„Farmece aş fi voit să fac
Şi printr-o ureche de ac
Să strecor pe-un fir de aţă
Micşorata, subţiata şi nepipăita viaţă
Până-n mâna, cititorule, a dumitale.
Măcar câteva crâmpeie,
Măcar o ţandără de curcubeie,
Măcar niţică scamă de zare,
Niţică nevinovăţie, niţică depărtare.”
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!