Răspuns :
[tex]\displaystyle a).1+2+3+...+80= \frac{80(80+1)}{2} = \frac{80 \times 81}{2} = \frac{6480}{2} =3240 \\ \\ b).2+4+6+...+100=2(1+2+3+...+50)=2 \times \frac{50(50+1)}{2} = \\ \\ =2 \times \frac{50 \times 51}{2} =\not 2 \times \frac{2550}{\not2} =2550[/tex]
[tex]\displaystyle c).1+3+5+...+99= \\ \\ =1+2+3+4+5+...+99-(2+4+6+...+98)= \\ \\ = \frac{99(99+1)}{2} -2(1+2+3+...+49)= \frac{99 \times 100}{2} -2 \times \frac{49(49+1)}{2} = \\ \\ = \frac{9900}{2} -2 \times \frac{49 \times 50}{2} =4950 -\not 2 \times \frac{2450}{\not 2} =4950-2450=2500[/tex]
[tex]\displaystyle d).3+7+11+15+...+43 \\ 3=1 \times 4-1 \\ 7=2 \times 4 -1 \\ 11=3 \times 4-1 \\ 15=4 \times 4-1 \\ . \\ . \\ . \\ 43=4 \times 11-1 \\ 3+7+11+15+...+43=4(1+2+3+4+...+11)-1 \times 11 \\ \\ 3+7+11+15+...+43=4 \times \frac{11 \times 12}{2} -11 \\ \\ 3+7+11+15+...+43=4 \times \frac{132}{2} -11 \\ \\ 3+7+11+15+...+43=4 \times 66-11 \\ \\ 3+7+11+15+...+43=264-11 \\ \\ 3+7+11+15+...+43=253[/tex]
[tex]\displaystyle c).1+3+5+...+99= \\ \\ =1+2+3+4+5+...+99-(2+4+6+...+98)= \\ \\ = \frac{99(99+1)}{2} -2(1+2+3+...+49)= \frac{99 \times 100}{2} -2 \times \frac{49(49+1)}{2} = \\ \\ = \frac{9900}{2} -2 \times \frac{49 \times 50}{2} =4950 -\not 2 \times \frac{2450}{\not 2} =4950-2450=2500[/tex]
[tex]\displaystyle d).3+7+11+15+...+43 \\ 3=1 \times 4-1 \\ 7=2 \times 4 -1 \\ 11=3 \times 4-1 \\ 15=4 \times 4-1 \\ . \\ . \\ . \\ 43=4 \times 11-1 \\ 3+7+11+15+...+43=4(1+2+3+4+...+11)-1 \times 11 \\ \\ 3+7+11+15+...+43=4 \times \frac{11 \times 12}{2} -11 \\ \\ 3+7+11+15+...+43=4 \times \frac{132}{2} -11 \\ \\ 3+7+11+15+...+43=4 \times 66-11 \\ \\ 3+7+11+15+...+43=264-11 \\ \\ 3+7+11+15+...+43=253[/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!