Răspuns :
a)=1/(√4+√5)+1/(√5+√3)=rationalizam adica inmultim si la numarator si la numitor la prima fractie cu √4-√5 iar la a doua fractie cu √5-√3
=[(√4-√5)/(√4+√5)(√4-√5)]+[(√5-√3)/(√5+√3)(√5-√3)]
=[(√4-√5)/(4-5)]+[(√5-√3)/(5-3)]
=[(√4-√5)/-1]+[(√5-√3)/2]
=-(√4-√5)/1+(√5-√3)/2 aducem la acelasi numitor
=[-2(√4-√5)+√5-√3]/2
=(-2√4-2√5+√5-√3)/2
=-(2√4+√5+√3)/2
b)= 1/(√4+√7)+1/(√7+√16)
=1/(√4+√7)+1/(√7+4)
=[(√4-√7)/(4-7)]+[(√7-4)/(7-16)]
=[(√4-√7)/-3]+[(√7-4)/-9]
=-(√4-√7)/3-(√7-4)/9
=-3(√4-√7)/9-(√7-4)/9
=(-3√4+3√7-√7+4)/9
=(-3√4+2√7+4)/9
=[(√4-√5)/(√4+√5)(√4-√5)]+[(√5-√3)/(√5+√3)(√5-√3)]
=[(√4-√5)/(4-5)]+[(√5-√3)/(5-3)]
=[(√4-√5)/-1]+[(√5-√3)/2]
=-(√4-√5)/1+(√5-√3)/2 aducem la acelasi numitor
=[-2(√4-√5)+√5-√3]/2
=(-2√4-2√5+√5-√3)/2
=-(2√4+√5+√3)/2
b)= 1/(√4+√7)+1/(√7+√16)
=1/(√4+√7)+1/(√7+4)
=[(√4-√7)/(4-7)]+[(√7-4)/(7-16)]
=[(√4-√7)/-3]+[(√7-4)/-9]
=-(√4-√7)/3-(√7-4)/9
=-3(√4-√7)/9-(√7-4)/9
=(-3√4+3√7-√7+4)/9
=(-3√4+2√7+4)/9
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!