Răspuns :
Defapt cautam triplete pitagoreice, care indeplinesc nunumai relatia:
[tex]x^{2} +y^2=z^2[/tex]
Ci si
[tex]x*y=3(x+y+z)[/tex]
Teoria tripletelor pitagoreice este indelung demostrata de matematicieni. Aici nu demonstram teoria, ci ne folosim de ea.
Prin urmare , numerele pitagoreice sunt de forma :
[tex]x=a^2-b^2[/tex]
[tex]y=2ab[/tex]
[tex]z=a^2+b^2[/tex]
=> avem conditia din ipoteza:
[tex]x*y=3(x+y+z)[/tex]
=>[tex](a^2-b^2)*2ab=3(a^2-b^2+2ab+a^2+b^2)[/tex]
[tex](a+b)(a-b)*2ab=3(2a^2+2ab)[/tex]
[tex](a+b)(a-b)*2ab=3*2a(a+b)[/tex]
[tex](a-b)*b=3[/tex]
si de aici am gasit:
Daca b=1=> a=4 => (x,y,z)=(15,8,17), dar , respectand conditia x<y<z avem => (x,y,z)=(8,15,17)
Daca b=3=> a=4 => (x,y,z)=(7,24,25)
Daca b=√3=> a=2√3 => (x,y,z)=(9,12,15)
Drept urmare varianta corecta este D) 3
[tex]x^{2} +y^2=z^2[/tex]
Ci si
[tex]x*y=3(x+y+z)[/tex]
Teoria tripletelor pitagoreice este indelung demostrata de matematicieni. Aici nu demonstram teoria, ci ne folosim de ea.
Prin urmare , numerele pitagoreice sunt de forma :
[tex]x=a^2-b^2[/tex]
[tex]y=2ab[/tex]
[tex]z=a^2+b^2[/tex]
=> avem conditia din ipoteza:
[tex]x*y=3(x+y+z)[/tex]
=>[tex](a^2-b^2)*2ab=3(a^2-b^2+2ab+a^2+b^2)[/tex]
[tex](a+b)(a-b)*2ab=3(2a^2+2ab)[/tex]
[tex](a+b)(a-b)*2ab=3*2a(a+b)[/tex]
[tex](a-b)*b=3[/tex]
si de aici am gasit:
Daca b=1=> a=4 => (x,y,z)=(15,8,17), dar , respectand conditia x<y<z avem => (x,y,z)=(8,15,17)
Daca b=3=> a=4 => (x,y,z)=(7,24,25)
Daca b=√3=> a=2√3 => (x,y,z)=(9,12,15)
Drept urmare varianta corecta este D) 3
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!