Răspuns :
(x-5)(x-5)(x-5)-x-5=(x+4)(x+5)(x+6) → (x↑2-10x+25)(x-5)-x-5=(x↑2+9x+20)(x+6) → x↑3-5x↑2-10x↑2+50x+25x-125-x-5 = x↑3+6x↑2+9x↑2+54x+20x+120 → x↑3-15x↑2+74x-130 = x↑3+15x↑2+74x+120 → se reduc termenii x↑3 si 74x → -15x↑2-15x↑2 = 120 + 130 → -30x↑2 = 150 → x↑2= -150:30 → x↑2 = -5 → ecuatia nu are nici o solutie pentru ca patratul oricarui nr este tot timpul un nr pozitiv.
enuntul suna astfel.( x+5) ³-x-5=(x+4)(x+5)(x+6). descompunem membrul stang : mai intai scoatem factor comun (x+5)[(x+5)²-1] apoi aplicam formula diferentelor de patrate ( in paranteza dreapta)=»(x+5)(x+5-1)(x+5+1)=(x+5)(x+4)(x+6), inmultirea este comutataiva , deci....am obtinut membul drept
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!