Răspuns :
a) E(x)= [tex][ \frac{ x^{2} }{x(x-4)} + \frac{ (x-4)^{2} }{x(x-4)}- \frac{x(x-4)}{x(x-4)}]* \frac{x(x-2)}{ x^{2} -4x+16}= \\ = \frac{ x^{2} + x^{2} -8x+16- x^{2} +4x}{x(x-4)}* \frac{x(x-2)}{ x^{2} -4x+16}= \\ = \frac{ x^{2}-4x+16 }{x(x-4)}* \frac{x(x-2)}{ x^{2} -4x+16} = \\ = \frac{x-2}{x-4} [/tex]
b) Pentru ca E(x) >0 este necesar ca (x-2) si (x-4) sa fie simultan pozitive sau simultan negative.
In primul caz avem x∈(4;+∞), iar in al doilea caz avem x∈(-∞;2).
c)[tex]E(a)= \frac{a-2}{a-4} [/tex]∈Z => a-4 | a-2 ,dar a-4 | a-4 => a-4 | (a-2)-(a-4) <=> a-4 | 2.
(a-4)∈[tex] D_{2} [/tex]={-2,-1,1,2}
a-4=-2 => a=2
a-4=-1 => a=3
a-4=1 => a=5
a-4=2 => a=6
a∈{2,3,5,6}
-----------------------------------------------------------------------
Daca intr-adevar era 2x, atunci am fi avut:
[tex]E(x)= \frac{2}{x-4} [/tex]
b) Fractia era mai mare decat 0 daca x-4>0, deci x∈(4;+∞).
c)Am fi avut a-4 |2 => (a-4)∈[tex] D_{2} [/tex]={-2;-1;1;2}.
Se obtinea a∈{2;3;5;6}.
b) Pentru ca E(x) >0 este necesar ca (x-2) si (x-4) sa fie simultan pozitive sau simultan negative.
In primul caz avem x∈(4;+∞), iar in al doilea caz avem x∈(-∞;2).
c)[tex]E(a)= \frac{a-2}{a-4} [/tex]∈Z => a-4 | a-2 ,dar a-4 | a-4 => a-4 | (a-2)-(a-4) <=> a-4 | 2.
(a-4)∈[tex] D_{2} [/tex]={-2,-1,1,2}
a-4=-2 => a=2
a-4=-1 => a=3
a-4=1 => a=5
a-4=2 => a=6
a∈{2,3,5,6}
-----------------------------------------------------------------------
Daca intr-adevar era 2x, atunci am fi avut:
[tex]E(x)= \frac{2}{x-4} [/tex]
b) Fractia era mai mare decat 0 daca x-4>0, deci x∈(4;+∞).
c)Am fi avut a-4 |2 => (a-4)∈[tex] D_{2} [/tex]={-2;-1;1;2}.
Se obtinea a∈{2;3;5;6}.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!