Răspuns :
fie a=2 cm, b=3 cm
a) Daca h=1 cm, atunci
1) Calculam inaltimea triunghiului echilateral de la baza piramidei
h₁=√[b²-(b/2)²]=√(9-9/2)=√27/4=1,5√3
2) inaltimea piramidei, muchia laterala a piramidei si 2/3 din inaltimea triunghiului de la baza piramidei, formeaza un triunghi dreptunghic, deci
h=√[a²-(2/3·1,5√3)²]=√(4-3)=√1=1
b) V=1/3·Abazei·h; V=1/3·(b²√3/4)·h; V=9√3/12=3√3/4 (cm³)
Raspuns: a)h=1 cm; b) V=3√3/4 cm³
a) Daca h=1 cm, atunci
1) Calculam inaltimea triunghiului echilateral de la baza piramidei
h₁=√[b²-(b/2)²]=√(9-9/2)=√27/4=1,5√3
2) inaltimea piramidei, muchia laterala a piramidei si 2/3 din inaltimea triunghiului de la baza piramidei, formeaza un triunghi dreptunghic, deci
h=√[a²-(2/3·1,5√3)²]=√(4-3)=√1=1
b) V=1/3·Abazei·h; V=1/3·(b²√3/4)·h; V=9√3/12=3√3/4 (cm³)
Raspuns: a)h=1 cm; b) V=3√3/4 cm³
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!