Răspuns :
Salut !
✿ Apărută în anul 1840 în revista „ Dacia literară ”, nuvela istorică a lui Negruzzi, a fost considerată o capodoperă, apropriindu-se ca tensiune interioară, după cum sugera și G. Călinescu, de dramele lui Shakespeare.
Cu o structură compozițională complicată și cu personaje complexe, nuvela inaugurează seri creațiilor literare de valoare din literatura noastră de inspirație istorică.
Secvența „ învață a muri, tu, care știai numai a omorî ” îl aduce în prim plan pe Alexandru Lăpușneanul, personajul principal care este o personalitate istorică binecunoscută, fiind de două ori domn al Moldovei. Inteligent și cu spirit pătrunzător, Lăpușneanul intuiește înclinația spre intrigă, slugărnicie și trădare a lui Moțoc; Prin afirmația de mai sus atinge perfecțiunea în arta disimulării în scena de mare spectacol; cu sânge rece și cruzime dă semnalul începerii măcelului; cunoscând forța și psihologia maselor de oameni, domnitorul îl aruncă pe Moțoc mulțimii venite la palat, pedepsindu-l pe boier și câștigând totodată simaptia norodului.
Putem compara afirmația de mai sus cu afirmația ce apare în finalul nuvelei, în aproprierea morții: „ De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu ”, ambele secvențe făcând referire la violență, apanajul puterii, de data aceasta strigătele și amenințările îi maschează neputința.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!