Răspuns :
citim exercitiu ca fractii egale , care implica :
numaratori egali x -1 = 1 ⇒ x=2
numitori egali 3 = y +1 ⇒ y =2
SAU : aplicam regula proportiei x·y+x -y -1 =3 grupam
x·( y+1) -( y+1) =3
( y +1 ) ·( x- 1) =3 enuntul problemei cu numere intregi avem 3 =3 ·1
3= 1 ·3
3=(-1 ) ( -3)
3= ( -3) ( -1)
egalam in cele patru variante primul cu primul , al doilea cu al doilea
y+1 = 3 si x-1 =1 y=2 x=2
y + 1 =1 si x -1 =3 y=0 x=4
y+1= -1 si x -1= -3 y=-2 si x=-2
y +1 =-3 si x-1 = -1 y=-4 si x=0
numaratori egali x -1 = 1 ⇒ x=2
numitori egali 3 = y +1 ⇒ y =2
SAU : aplicam regula proportiei x·y+x -y -1 =3 grupam
x·( y+1) -( y+1) =3
( y +1 ) ·( x- 1) =3 enuntul problemei cu numere intregi avem 3 =3 ·1
3= 1 ·3
3=(-1 ) ( -3)
3= ( -3) ( -1)
egalam in cele patru variante primul cu primul , al doilea cu al doilea
y+1 = 3 si x-1 =1 y=2 x=2
y + 1 =1 si x -1 =3 y=0 x=4
y+1= -1 si x -1= -3 y=-2 si x=-2
y +1 =-3 si x-1 = -1 y=-4 si x=0
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!