1. Transcrieti trei complemente circumstantiale diferite, exprimate prin adverbe. Precizati tipul complementelor.
2. Transcrieti, din text, pronumele relativ si precizati functia sa sintactica.
3. Precizati functia sintactica a urmatoarele substantive insotite de prepozitia de: de zgomotele, de respiratia, de indoiala.
" In acea seara, fara ca Moromete sa banuiasca ceva, Paraschiva incalecase pe cai, spunand ca se duce sa maie noaptea cu ei pe camp si o luase pe drumul spre Bucuresti. Nila il asteptase la Guica si de acolo incalecase si el si pornisera impreuna.
Era o seara cu un cer adanc, incarcat cu stele. Cei doi iesisera in goana la camp si se oprira abia cand lasara in urma valea satului. Caii tropaiau si sforaiau indaratnici, neinvatati cu drumul pe care erau dusi; de nenumarate ori, din plina goana, cautara sa o ia pe drumuri laturalnice ale campiei sau chiar inapoi, atrasi de zgomotele infundate ale satului, de respiratia lui abia simtita.
La un moment dat, Nila se opri si el, tinand calul in loc. Tacerea campiei era desavarsita si intinderea ei era invaluita de intuneric. Ceva se pare ca incepuse sa-l nelinisteasca; el sopti cu un glas turburat, plin de indoiala:
- Paraschive, stai !
impreuna - Complement circumstantial de mod / adverb de mod impreuna - Complement circumstantial de mod / adverb de mod indaratnici - Complement circumstantial de mod / adverb de mod
*nu ai mai multe adverbe diferite deci trebuie sa selectezi aceleasi complemente de mod.
2) (pe) care - Atribut pronominal prepozitional / pronume relativ 3)
de zgomotele->Complement indirect de respiratia->Complement indirect de indoiala->Complement indirect
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și vă încurajăm să ne salvați în lista de favorite!